Followers

Thursday, April 14, 2011

Jodoh dan Takdir



Sudah menjadi sunatullah bahawa Allah menciptakan semua makhluknya berpasang-pasangan dan semua manusia pasti ada jodohnya tergantung ikhtiar dari manusia itu sendiri ataupun takdir Allah. Kerana setiap takdir itu ada yang mutlak (sudah menjadi ketentuan Allah), kita sebagai manusia hanya bisa menerimanya dan satu lagi adalah takdir ikhtiari yaitu takdir yang memang bisa diperoleh dengan jalan ikhtiar atau usaha yang sungguh-sungguh.

Tuesday, April 12, 2011

Aku Dalam Dunia Fotografi

Assalamualaikum...

Akhirnya dapat jugak aq pegi outing NEMBOK dengan fujifilm kesayangan aq (yang maseh baru lagi) keh...keh..keh . Bagi aq first time ar ni aq outing shoot dengan fujifilm aq punye tau atau dikenali sebagai DSLV, korang seme mesti tak tau kan dan mesti korang tak pernah dengar an perkataan tu ? sebenarnye aq pom tak tau ape makne DSLV tuh . Bukan aq yang reka tapi kawan abang aq yang wat sedak, lasum yer wi gelaran fujifilm aq tuh DSLV bukan DSLR, tau la kamera aq tuh muroh jew tapi jangan lah mengHINA fujifilm aq, kecewa ambe nge deme Abdul Manan :( . hahaha... tapi ambe nak buktikan pada deme Manan, fujifilm ambe tak seHINA mane pom berbanding dengan anda yang tak dok teruh DSLV, sebab jarang orang nok dapatkan DSLV ni coz deme jew yang gelor mende tuh . Deme tengok fotografi kat bawah yang ambe nembok... hehehe, panjang plok ambe ngate ke deme Manan (kite bakor jew) . hahaha .


Letih wasaan duk edit gamba-gamba ni seme . Tapi seronok jugak kan edit gambo ni, tu kan sebahagian dari keje photographer atau graphic design :P . Fuhhhh...lega rase sebab dah abis edit gamba . Korang mesti tertanye-tanye kan kat dalam hati sape la model kat gamba-gamba kat bawah ni an ? korang mesti ingat budak tu adik aq yang jadi model mangsa nembok aq an, budak tu bukan adik aq la tapi adik kawan aq, saje jew aq wat sedak nembok budak tu . Kesian plak kat budak tu jadi mangsa nembok aq . hahaha...budak tu sebenarnye agak pemalu la jugak kalu orang-orang yang tidak dikenalinye, aq pom naik heran binti pelik (sama makne je tu ha3) la dengan budak tu . Tak sangka plak budak ni pandai posing, nampak cam pendiam je tapi memang terbaik dari ladang la . Lepas ni aq nak suh budak ni sign contract aq la sehingga aq jupe mangsa nembok yang dapat aq jahanam kan lagi (jahat dos skill) . hahaha...



'aku mahu terbang mencari keredhaanMu'






chapalrela...chapalrela!!!


ismi Muhammad Alif Idham


menPOSINGkan giginye yang tak berape nak ade


‎'sentiasalah memandang jauh ke atas supaya anda merasa masih banyak yang belum tercapai'

'janganlah engkau bersikap angkuh'




'berjalan tanpa henti'


'senyum itu sedekah'





 
'asyik2 mendongak jangan lupa tempat berpijak..kerana jika bukan kerana tempat berpijak belum pasti anda dapat mendongak'






'janganlah engkau terlalu leka dengan kehidupan dunia'










'melihat ciptaanNya bukan melihat ciptaan makhlukNya'





p/s: Pesanan buat photographer yang bace blog sy ni sila-sila lah komen sket sal fotografi yang sy nembok ni hasil daripada budak baru belajar . Macam mana layak tak tuk bergelar photographer ni ? keh...keh...keh .